Mi a baj a TÉKN című Németh Pistis és hasonló filmekkel?

Mostanában többen jelezték nekem, hogy Pisti az oldalán rendszeresen felhozza a nevemet (Kiss Jenő és Bunny mellett), és azt ecseteli, hogy mocskolódunk vele kapcsolatban, rágalmazzuk, meg a filmjét kritizáltuk stb.

Eddig írásban csak 1-2 poszt alatt fejtettem ki a véleményemet az ügyben, illetve a BB.Rádióban kiveséztük a témát. Ez talán nem jutott el mindenkihez, mégis véleményt formálnak rólam, attól függően, hogy Pisti mit állít a facebookján.

Most itt az én nézőpontom. Aki nem ért egyet, vitatkozzon nyugodtan, cáfoljatok meg vagy helyezzétek a dolgot más megvilágításba, de akár egyet is érthettek vele.

Számomra az elég tanulságos, hogy Pisti egyik megszólalása alatt volt egy kommentelő, akit tartok valamire ebben a sportban, jóban vagyunk, mégis azt írta rólunk, hogy a tápkieg. üzlet miatt hülyének nézzük az embereket, meg nem szeretjük az igazságot… Történetesen az illető érdekelt a kox gyártásban, bizniszben, sőt tápkieg. boltja is volt már. Ez is hozzátartozik az igazsághoz! Miután ennek az irománynak a félkész verzióját átküldtem neki privátban, a végén abban egyeztünk ki, hogy a fiatalok és/vagy a kezdők számára tényleg lehet a film káros. Viszont tény, hogy sok ember, sokszor úgy formál véleményt, hogy a másik oldalt nem is hallotta.

Akikkel eddig beszéltem, és letettek már valamit az asztalra, szinte kivétel nélkül velem/velünk értettek egyet abban, hogy Pisti megnyilvánulása ebben a formában gáz volt. Ennek többen hangot is adtak, amíg mások nem akarnak szerepelni, de négyszemközt vagy kisebb társaságban elmondták a véleményüket. Nem csak a filmről, hanem annak motivációjáról, a valóságtartalmáról, ferdítésekről és persze a káros következményeiről, mert az a legfontosabb.

Pár kijelentés a filmből (nem szó szerint, csak egyszer láttam):

“Ha elvennénk glutamint és a bcaa-t 2 hétre, azt nem éreznénk meg, de ha a trenbolone-t meg az oxandrolone-t vennénk el 2 hétre abból a 6-8 fajta szteroidból…”

1. A tápkieg. cégek nem a koxot használó versenyzők vásárlásaira építenek. Összességében kevesen vannak, ráadásul ők is használnak étrend-kiegészítőket, és talán még ők is éreznék a pl. glutamin hiányát egy versenyidőszakban. Mellesleg egy aminosav hatását összehasonlítani egy agresszív és mérgező illegális szteroiddal amatőr dolog.

2. A magyar olimpikonok zöme nem kap pénzbeli juttatást a tápkieg. szponzoroktól, csak étrend kiegészítőket, mégis megőrülnek értük.! Érzik a hatásukat és kísérleteznek velük. Nem függnek anyagilag a cégektől, mégis kiállnak mellettük. Tény, hogy az olimpikonok gyógyszerek alkalmazásától függetlenül komoly mennyiségben használnak táplálék-kiegészítőket. Pénzt áldoznak rájuk, előadásokra járnak a témával kapcsolatban, és úgy érzik le tudják mérni a különbséget, milyen táplálék-kiegészítőkkel, illetve azok nélkül. Akkor ők is birkák?

3. A hobbisportolók is érzik a kiegészítők hatásait. Sőt, ők veszik a legnagyobb hasznát a termékeknek, mert náluk kisebb arányban ideális a táplálkozás, ezért egy komplex hatóanyagokkal feldúsított fehérje-szénhidrát turmix és egy jó multivitamin sokat dobhat az eredményeiken. Ahogy Pistinek is segített a 2000-es évek elején a havi 2-3 vödör MyoMax a tömegnövelésben, meg a napi 80 g glutamin versenyfelkészülés alatt., amikor felkerült Kecelről Johnnyhoz Pestre.  Csak ezt már elfelejtette.

4. Nem minden táplálék-kiegészítő jön be mindenkinek, de ettől még butaság az iparág létjogosultságát megkérdőjelezni. Ugyanígy a gyógyszereknél. Az orvos felír egy vérnyomás csökkentőt, a beteg szedi 2-3 hétig, majd átbeszélik az adagolást, vagy váltanak! Egyszerűbb példa: Fáj a fejed. Keresel egy fájdalomcsillapítót, és megkérdezel 5 embert, hogy mit ajánlanak, amire 5 különböző választ kapsz. Négyen hazudtak, vagy más embereknél más termékek működnek?

“A testépítők azért nem beszélnek a kokszról, mert a tápkieg. cégek kidobnák őket, szerződést bontanának velük stb.”

Hülyeség!

1. Az élsportolók azért nem beszélnek a doppingról, mert a legtöbb ember nem elég érett az ilyen információk befogadására. Szinte mindenki a munkát akarja megspórolni, és csak a doppingban látná a fejlődés kulcsát. Az intenzív edzés, a következetes táplálkozás, a pihenés fontossága háttérbe szorulna. Ezeket Pisti elmondja ugyan, de legtöbben csak arra emlékeznek, hogy kox nélkül nincs jó forma. Ez a versenyképes színpadi fizikumra igaz! Nem strandfazonra, meg az izmoska kategóriákra. A HardCore Bodybuildingre 90 kg feletti, sűrű, száraz izomzattal! De hányan akarnak versenyezni? És hányan vannak olyan szinten, hogy egyáltalán szóba kerülhet náluk a dopping? Pisti első versenyformájával bőven beérné a hobbisportolók többsége, amit elvileg tisztán ért el, de egy ilyen “leleplező” videó után, hogyan akarják azt majd felépíteni? Winstrollal, Propival, meg persze az általa favorizált trenbolonnal. A többit nem hallották meg, csak a 3 varázsszót. Ez így van, tapasztalat. Nem azokról van szó, akik képben vannak, a kezdőkről beszélek. Akik bármi áron akarnak jövő nyárra valami formát. Akik nincsenek tisztában a következményekkel, és a sok információ közül kiszűrik azt az egyet, hogy a nagyok kokszolnak, ezért ők is belevágnak!

2. Büntetőjogi következmény. A dopping nem törvényi szürke zónába tartozik, hanem kőkeményen illegális. Azon csodálkozom, hogy ezt sem Pisti, sem az őt éltető, láthatóan a testépítést komolyan művelő, tehát urambocsá szert használó emberkék sem értik meg! Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek jobb úgy, hogy ez nem téma, ugyanis ezzel nem csak a fiatalság, meg a tudatlanabb réteg van egy kicsit védve, hanem azoknak a segge is, akik ebben már érintettek, mert ha nem erről beszél boldog-boldogtalan, akkor talán a hatóságok is kevesebb figyelmet fordítanak erre, és a nagyobb veszélyt jelentő droggal, vagyonvédelemmel, közbiztonsággal tudnak foglalkozni!

Amúgy senki sem azt vitatta, hogy az állításoknak van-e igazságalapja vagy nincs! A legnagyobb baj az, hogy ha a 15-20 éves korosztály megnéz egy filmet, amiben elhangzik, hogy a profi sportban csak a koksz számít, ők is azt akarják majd csinálni. Ez fordított marketing. Amit a sport nagyjai csinálnak, az kell nekünk is, még akkor is, ha valaki azt állítja nem szabad! Aki eddig naturál volt, most elkezd agyalni. Aki bele akart fogni egy kúrába 1-2 anyaggal, ezután elgondolkozik, hogy tizenféle cuccot kéne nyomni, hiszen a bálványai ezt csinálják (ami amúgy erős torzítás). Az életmódjukat nehezebb követni, de ha ugyanazt a koxot tolják, hasonló mennyiségben hátha közelebb kerülnek ahhoz a fizikumhoz. Azért nem szabad ilyen kijelentéseket tenni nagyközönség előtt, mert nincs mindenki tisztában az alapokkal, és azok alternatívájaként tekintenek a doppingra. Talán fog derengeni valami a veszélyekről, egészségügyi kockázatról, de igazán a konkrét szteroid nevek maradnak meg a fejekben, és hogy 10 -féle anyag kell a menő fizikumhoz.

Logikusnak tűnhet okítással elejét venni, hogy a kokszosok hülyeséget csináljanak, de ez nem működik. Kipróbáltuk a bodybuilderen, és legalább 90% teljesen fogalmatlan volt a táplálkozásban és edzésben, csak a dopping érdekelte őket, de sokan még értelmes kérdést sem tudtak feltenni! Az eredményt viszont azonnal akarták. „Nekem nagyon fontos, mert a jövő hónapban megyek nyaralni a haverokkal, meg ballagás, esküvő stb…” A legtöbb ember meg sem hallja, hogy veszély, alapok, stb. Az egyetlen megoldás, ha ezt tabuként kezeljük. Nem beszélünk róla. A konditerem öltözőjében úgyis mindig lesz olyan barom, aki erről csacsog hangosan, és a tapasztalatlan hallgatóság még ha a részinformációk helyesek is, majd jól megkétszerezi a dózist, mert jobb akar lenni, mint aki erről éppen felelőtlenül pofázik! Hihetetlen, de tényleg így megy. Megértem, ha pár bennfentes úgy érzi, hogy itt valamit elhallgatunk, de nem erről van szó. A tápkieg. ugyanúgy fogyna, ha mindenki koxolna. Fehérje, aminosavak és vitamin akkor is kell, a kox azt nem helyettesíti.

Nézzük meg, milyen megfontolásból beszél valaki a doppingról? Hogy önzetlenül segítsen? Pisti értelmes gyerek, a fentiekkel pontosan tisztában van. Tudja, hogy többet árthat, mint használ. Akkor miért? Belenyúlt egy olyan témába, amiről sejtette, hogy nagy port kavar majd. Vajon bárki más nem mondhatná el ugyanezt? Persze, mások biztos hülyék, vagy meg van kötve a kezük. Miért most állt elő ezzel? Marketing! Ezt Lantos Johnny is megmondta több helyen, több alkalommal. Az a Johnny, akit Pisti név szerint megemlít a filmjében, aki elindította őt a pályán. Szegény Johnnynak ha lett volna választása, akkor biztosan nem adja a nevét ilyen műsorhoz.

Németh Pisti az igazság bajnoka, aki kendőzetlenül beszél a pályafutásáról, meg a testépítés árnyoldalairól. Csak sokan máshogy emlékeznek rá meg a motivációjára. Kezdetben mindenki szerette, mert egy alázatos, tisztelettudó kölyök volt, amolyan nép gyermeke, aki a testépítőként nagyon tehetséges, csak jött Amerika, és megállt egy szinten. Pardon, ő nem akart továbblépni. Meglátta ezt a sok nála is izmosabb embert, és tudta, hogy közte és köztük csak a koxhasználat mennyisége a különbség, de mivel ő okos, ezt nem vállalta be. Meg amúgy sem akarta ő ezt igazán, hisz az egész testépítősdi csak útlevél volt az USA-ba. Valami elromlott nála. Arra már nem emlékszem, hogy kint, vagy még idehaza, de akik eleinte támogatták, idővel már inkább szóba sem álltak vele. Nem tudom, mi volt a baj. Talán a megromlott házassága, aminek minden részletébe beavatta a követőit? Persze csak a saját szemszögéből, önmagát áldozatként beállítva. Ez az ő magánélete lett volna, de hozott egy döntést, és önszántából közkinccsé tette. Akkor nem kell csodálkozni, ha ez is szóba kerül, és nyilván mindenkiben felmerül, hogy a másik oldal mit mond ugyanerről? Tényleg így történt? Őt nem kellene meghallgatni? Lehet, hogy nem Pisti volt az igazi sértett? Mindig voltak problémái. Sokan a 2003-2005 korszakból máshogy emlékeznek rá, mint ahogy ő meséli, és később is voltak érdekes dolgai. Ha már őszinteség, a kinti pénzkereséshez más is hozzátartozott, nem csak a takarítás meg az edzősködés. Ha már példakép státuszba helyezi magát, és ország-világ előtt olyan műsort csinál, ami az őszinteségre épít,  akkor toljuk 100%-osan igazmondóba, és a kellemetlen dolgokat is említsük meg, ha esetleg valami kiderül, akkor nehogy a nagy hitelesség csorbult képet mutasson.

Más téma, de ide tartozik: Egy sporttárs halálával kapcsolatos okoskodás. Még ezt is felhasználta önmaga és a filmje reklámozására. Hiába volt az adott eset kirívó, gáz ezt meglovagolni, és felhasználni marketingre! Én is írtam Dallas McCarverről pár sort, amikor úgy tűnt, hogy megfulladt, és őszintén sajnáltam, mert fiatal és tehetséges volt. Nem vagyok hülye, nyilván mindenki tudja, hogy egy bizonyos szint felett az élsport lehet kockázatos. De mit akart itt mondani? Ne akarj TOP IFBB PRO lenni, mert belehalhatsz? Ebből filmet kellett csinálni a magyar közönségnek? Ráadásul pont ő beszél a dopping veszélyeiről, aki a mai napig sáros az ügyben? Nyilván már semmi köze a koxhoz, a forgatás idején is biztos naturál volt. Vagy csak kicsit koxolni szabad, de nagyon már nem érdemes? Hol a határ? Ki dönti ezt el? Amúgy Pistit értelmes embernek tartom, aki a testépítésben is tehetséges volt. De magára erőltette ezt az egoista, amerikai, szivaros stílust, mindenkit hülyének néz, lehúz egy egész sportágat, aminek ő is a részese, ferdít, kihagyja, ami számára ciki, és önmaga népszerűsítéséért olyan témát feszeget, amiről tudja, hogy nem véletlenül tabu, és árthat vele másoknak. Erre mit mondhatnék? Gondolkodjatok el ezen.

Hozzászólások
Menü bezárása